Jadłospis

Przedstawiamy Państwu najczęściej spotykane alergeny pokarmowe. Cyfra przyporządkowana do alergenu znajduje się również w jadłospisie.

Wszelkiego rodzaju wędliny zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości glutenu, jaj, soi, gorczycy, sezamu.

Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

Alergeny pokarmowe:

1 – Zboża zawierające gluten,

2 – Skorupiaki i produkty pochodne

3 – Jaja i produkty pochodne,

4 – Ryby i produkty pochodne,

5 – Orzeszki ziemne (arachidowe)

6 – Soja i produkty pochodne,

7 – Mleko i produkty pochodne,

8 – Orzechy,

9 – Seler i produkty pochodne,

10 – Gorczyca i produkty pochodne,

11 – Nasiona sezamu i produkty pochodne

12 – Dwutlenek siarki,

13 – Łubin,

14 – Mięczaki