Jadłospis
Przedstawiamy Państwu najczęściej spotykane alergeny pokarmowe. Cyfra przyporządkowana do alergenu znajduje się również w jadłospisie.
Wszelkiego rodzaju wędliny zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości glutenu, jaj, soi, gorczycy, sezamu.
Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.
Alergeny pokarmowe:
1 – Zboża zawierające gluten,
2 – Skorupiaki i produkty pochodne
3 – Jaja i produkty pochodne,
4 – Ryby i produkty pochodne,
5 – Orzeszki ziemne (arachidowe)
6 – Soja i produkty pochodne,
7 – Mleko i produkty pochodne,
8 – Orzechy,
9 – Seler i produkty pochodne,
10 – Gorczyca i produkty pochodne,
11 – Nasiona sezamu i produkty pochodne
12 – Dwutlenek siarki,
13 – Łubin,
14 – Mięczaki